Туск: За да помогнем на Украйна, по-добре да запазим санкциите срещу Русия

Туск: За да помогнем на Украйна, по-добре да запазим санкциите срещу Русия
Доналд Туск Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

До окончателното изпълнение на споразумението от Минск ЕС ще продължи да оказва натиск върху Русия, заяви на пресконференция ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Разбира се, ние ще обсъдим на среща на върха Украйна и Русия. Един от най-добрите начини да се помогне на Украйна е да се запазят санкциите върху Русия, докато не видим пълно прилагане на минските споразумения", коментира Туск, цитиран от ТАСС.

В четвъртък в Брюксел се открива двудневна среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз, които ще се съсредоточат върху ситуацията в Украйна и отношенията с Русия.

Междувременно украинският пермиер Арсений Яценюк заяви, че Европейският съюз все още не е отговорил на запитването за разполагане на миротворчески контингент в източната част на страната, предаде РИА Новости.

Заявлението беше направено, след преговорите на Яценюк с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Премиерът на Украйна изказа също своята увереност, че санкциите на ЕС срещу Русия няма да бъдат смекчавани.

"Очакваме ЕС да изпрати посланието, че ако Русия не освободи Крим, тогава санкциите ще бъдат удължени или разширени", заяви заявил украинският президент Петро Порошенко в интервю за Евронюз.

„Очакваме много силна декларация, която да казва, че ако Русия не спазва споразумението от Минск, ако не освободи Крим, тогава санкциите ще бъдат удължени или разширени“, посочи Порошенко.

#Доналд Туск #Туск #ЕС #Русия #Украйна #Петро Порошенко #Порошенко #санкции #Арсений Яценюк #Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"