Плевнелиев: Народът е жаден за справедливост, очаква резултати

Плевнелиев: Народът е жаден за справедливост, очаква резултати
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Народът очаква резултати. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение към народните представи по повод проведените консултации с партиите от последния месец.

„Консултациите показаха, че няма спор за секциите, които трябва да се реформират. И граждани и политици са съгласни, че реформи са нужни“, посочи държавният глава.

По думите му необходимо е да осигурим политическа стабилност и да надграждаме по националните приоритети. „Въпреки различията да подкрепим смислени и национално отговорни действия”, заяви той.

„България има своя план за действие – националния план за развитие 2020”, коментира Росен Плевнелиев и добави, че по него са постигнали пълно съгласие, както и по отношение на споразумението за партньорство с ЕК.

„Всичко това носи позитивни очаквания, но резултатите не идват автоматично“, заяви Плевнелиев и даде за пример, че независимостта и ефективността на съдебната система се отстояват ежедневно.

„Нека последваме примера на другите, където хората имат доверие в институциите и законите важат за всички“, предложи държавният глава и допълни, че народът е жаден за справедливост".

Плевнелиев посочи още, че по време на консултациите многократно е обсъждана промяна в Конституциитя. По думите му обаче Конституцията не е пречка пред магистратите да отсъждат по съвест и по закон.

Президентът призова още 2015 да бъде рекордна за България по отношение на усвояване на евросредства. „Нека приемем закон за еврофондовете, който да премахне административните пречки“, заяви Плевнелиев.

Той призова и към приемане на нов закон за обществените поръчки, който да доведе до по-често използване на електронните обществени поръчки. По думите му той освен, че ще улесни хората, ще бори и корупцията.

Държавният глава коментира и реформата в сектор енергетика. „Енергетиката е един от стълбовете на националната сигурност. Не можем да имаме сигурност, когато зависим от един източник“, посочи още той.

„Сега, когато Европа изгражда своя енергиен съюз, нямаме право да изпуснем този шанс“, каза Плевнелиев и посочи, че три са стълбовете, върху които ще се изгради европейския енергиен съюз. "Всичко останало – газопроводи, нови ядрени мощности - са средства за постигане на целите. Не е важно колко газ транспортираме, а каква цена плащат българските потребители. Справедливата цена се постига чрез конкуренция", каза Плевнелиев и добави, че "в енергетиката на първо място поставяме ефективността".

Той противопостави проектите от така наречения "Голям шлем" на санирането на сградния фонд, който според него ще доведе до енергийна ефективност.

#Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници