Дилма Русеф няма да бъде разследвана за корупция

Дилма Русеф няма да бъде разследвана за корупция
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бразилският президент Дилма Русеф няма да бъде разследвана за корупция. Това стана ясно, след като върховният съд на страната отклони искането на опозицията да бъдат предприети такива действия.

Искането бе издигнато във връзка с разрастващия се корупционен скандал около държавната енергийна компания "Петробраз". Официалният отказ на съда е мотивиран с "технически грешки" в подаденото заявление. То бе представено от депутатите на Народната социалистическа партия при подкрепата и на други опозиционни партии. За разследване на Русеф, оглавявала "Петробраз" в продължение на 7 години, се обяви и бившият кандидат за президент Аесиу Невис.

Разкритията за корупционната афера, в комбинация с икономическите проблеми на Бразилия, изкараха на протест 1,7 милиона души през уикенда, много от които поискаха оставката на Русеф. Самата Русеф обеща от своя страна скоро да обяви план за борба с корупцията.

В корупционния скандал участват няколко високопоставени лица от управляващата Партия на труда, излъчила Русеф. В края на м.г. стана известно, че от името на "Петробраз" те са подписвали договори, получавайки по 3% комисионна за всеки контракт. Средствата обаче са били използвани за подкупи на политици и висши държавни чиновници.

Грубата сметка сочи, че чрез тази корупционната схема са били "усвоени" около 10 млрд. бразилски реала (3,8 млрд. долара).

Най-много е бил облагодетелстван бившият шеф на "Петробраз" Паулу Роберто Коща, понастоящем под арест. Поради липса на достатъчно място за пачките банкноти, пристигащи ежедневно с куфари у дома му, Коща пресушил басейна си и го превърнал в трезор.

#скандал #обвинения #съд #корупция #Дилма Русеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници