АЕЦ „Козлодуй“ ще работи на 104%

АЕЦ „Козлодуй“ ще работи на 104%
Увеличаването на капацитета на двата блока на централата ще струва на дружеството 120 млн. лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АЕЦ „Козлодуй“ ще увеличи капацитета на мощностите на 5 и 6 блок на централата до 104%, заяви изпълнителният директор на атомната електроцентрала Александър Николов.

По думите му ръководството на централата възнамерява да увеличи капацитета на двата блока, с което мощността на всеки реактор ще достигне 1100 мегавата, съобщи „Дневник“.

При 100% мощност на реактора генераторите произвеждат около 1040 мегавата, а с направените модернизации те ще бъдат с 60 мегавата повече, коментира Николов.

Тази инвестиция ще струва под 1 млн. лв. на мегават, което е значително по-малко от изграждането на една нова 60-мегаватова централа. При направени прости сметки се вижда, че АЕЦ „Козлодуй“ ще инвестира около 120 млн. лв. в новата си придобивка, добави той.

Плановете на АЕЦ „Козлодуй“ предвиждат увеличението на мощностите на 6-и блок да се реализира в края на 2013 г., а на 5-и през 2014 г. , каза още Николов.

През май или юни следващата година се очаква спрените 3 и 4 блок да бъдат освободени от отработено ядрено гориво и да преминат към Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО), с което се приближават до окончателното им извеждане от експлоатация.

Решението за това беше взето преди около месец от Министерството на икономиката и енергетиката, уточни Николов.

Според него причината, че 3 и 4 блок не са преминали досега към ДП РАО, е, че дружеството не притежава лиценз за управление на отработено ядрено гориво.

„Затова ние работим по възможността да извозваме отработено ядрено гориво в Русия“, поясни той.

Плановият годишен ремонт на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, започнал на 24 септември, беше завършен месец по-късно – на 27 октомври.

През този период бяха извършени ремонтни дейности, модернизация и профилактика на оборудването, както и презареждане със свежо ядрено гориво.

През 2010 г. в рамките на плановия годишен ремонт на шести блок се оказа, че половината от общо 61 чохли на блока (защитни тръби, които служат за регулиране на системата за управление и защита на блока – бел. ред.) са дефектни и трябва спешно да бъдат подменени.

През тази година от АЕЦ „Козлодуй“ са се подготвили предварително и са си набавили 61 нови чохли, които ще монтират в рамките на годишния ремонт.

На 9 септември АЕЦ „Козлодуй“ изпълни плана за производство на електроенергия за третото тримесечие на 2011 г. Планираното количество от 11 553 760 мегаватчаса е достигнато 21 дни преди края на отчетния период при 100% натоварване на пети и шести блок.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ навърши 20 г. в края на август 2011 г. и експлоатационният му срок изтича през 2019 г., а този на пети блок – през 2017 г. Българското правителство засега е заявило намерението си да удължи живота на двата реактора поне до 2030–2035 г.

#АЕЦ „Козлодуй" #Александър Николов #реактор #блок #капацитет #мощност #генератор #чохли #Министерството на икономиката и енергетиката #ядрено гориво #Русия #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"