Плевнелиев: До 2020 г. ще ходим на ски с метрото

Плевнелиев: До 2020 г. ще ходим на ски с метрото
София може стане единственият град на планетата, в който хората ще могат да ходят на ски с метрото, смята президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

София може стане единственият град на планетата, в който хората ще могат да ходят на ски с метрото, смята президентът Росен Плевнелиев.

„Няма друго разположение в Европа или в света, където да може от метрото да излезеш на пистата“, каза Плевнелиев на Седмата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура България 2012“ , предаде БГНЕС.

„Като министър на регионалното развитие неведнъж съм изтъквал, че инфраструктурата е водеща предпоставка за конкурентоспособност и бъдещо развитие. Когато говорим за стратегическа инфраструктура, не трябва да мислим само за пътища и пречиствателни станции. За да успее България през следващите десетилетия, приоритет трябва да бъдат 10 или 20 проекта, които да отприщят икономиката“, обясни Плевнелиев.

Президентът посочи като стратегически сектори биоземеделието, производството на храни, индустрията за човешкото здраве, които да бъдат облечени в ясни идеи и решения от страна на правителството. Плевнелиев очерта основните си идеи като велоалея по поречието на река Дунав.

„Реката крие огромни възможности. Тя е най-важната артерия за развитие на крайречните градове. Можем да помечтаем, че на Черноморието ще има свръхмодерен музей, който да показва историята на всички цивилизации, които са оставили следа в България“, каза президентът.

Той обясни още, че във Велико Търново вече се работи по модерни пешеходни зони, „а защо не и лифт, който да свързва Царевец и Арбанаси?“.

„Моята визия е много ясна. София първо трябва да намери концесионер за летището, който да бъде стратегически партньор. Не е приемливо за мен да се лети до Белград през Виена или до Солун през Атина“, посочи Плевнелиев.

„София може да бъде единственият град на планетата, в който не само един и половина милиона софиянци, но и хората от региона ще могат да ходят на ски с метрото. След като през 2014 г. вържем метрото на София с летището на София и ако продължим към лифтената станция на Симеоново, което вече се подготвя като проект, ще имаме един уникален град“, обясни той.

„От Букурещ и от Инстанбул след един час полет кацаме на летище София. Оттам на метрото и горе на планината. Трябва да изградим своята визия и да работим за нея“, подчерта Плевнелиев.

Президентът е убеден, че дори и изборите през есента да променят управляващите, това няма да промени стратегическите проекти на страната.

„Вижте магистралите. Мислите ли, че някой вече може да промени този стратегически приоритет на държавата?“, попита риторично той.

„Всеки знае формулата „7-7-2-1“ - седем магистрали, седем скоростни пътя, два моста и един тунел. Няма кой да подмени вече този приоритет. Всички политически партии са „за“. Независимо кой е на власт, трябва да работи в правилната посока“, отбеляза още президентът.

За свой тотален приоритет Плевнелиев посочи енергийната ефективност и електронното правителство.

„Хабим пет пъти повече енергия за единица продукция. Ние сме абсолютно най-неефективната държава в енергийно отношение. Докато 30 години говорим за АЕЦ „Белене“, планетата се е оборудвала с последните технологии. Изпуснахме промяната на света - ерата на енергийната ефективност“, каза Плевнелиев.

„Днес аз разказах за една визия, но отнякъде трябва да почнем. Ако се обединим около добрите идеи, ще намерим и техните решения“, категоричен бе той.

#магистрали #саниране #метро #ски #Президент на България #Плевнелиев #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"