Йовчев: Прокуратурата е била подведена по разработката "Червеи"

Йовчев: Прокуратурата е била подведена по разработката "Червеи"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата е била подведена. Това коментира бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, преди да бъде  разпитан в следствието в "Овча купел" относно разработката "Червеи“, съобщава БНР.

По думите му няма операция "Червеи" и той не я е наредил. "Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка", подчерта той.

Йовчев каза, още че дори очаквал малко по-рано да бъде извикан. Според него до момента е станало ясно на всички, че няма подслушване на протестиращи.

 Целта на разработката е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата. "Това беше смисълът. За жалост по една или друга причина резултати не се получиха", каза той.

Той добави, че от това, което се е казало при повдигането на обвинението на Тодор Костадинов, станало ясно и че няма данни за никакво източване на информация. Йовчев уточни, че не е наясно с детайлите по разследването, допълва БГНЕС.

Скандалът около разработката "Червеи" е свързан с подслушване на протестиращи. По разработката "Червеи" прокуратурата уточни през февруари 2015 г., че през 2014 г., по утвърден план, са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на ЗСРС в органи, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Такива проверки са осъществени в служба "Военна информация", а след това и в служба "Военна полиция".

Бившият директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов стана първият обвиняем в делото. Прокуратурата му повдигна обвинение в съставяне на документи с невярно съдържание.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че мотивиращите сигнали са били изфабрикувани, за да може легално да се иска СРС-та за информационната система на МВР. Единият документ бил анонимен, а другият подписан от шеф на областна дирекция, но се оказало, че подписът е фалшив.

Тодор Костадинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2 хиляди лева.

 

#подслушване #дело #прокуратура #разработка #червеи #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »