България вече има остров в Тихия океан?

България вече има остров в Тихия океан?
Кадър: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Движещ се вулканичен обект с размера на Белгия е завладян от наш бизнесмен и той иска да го дари на държавата. Институциите обаче са категорични - не можем да го присъединим към територията си, защото се движи.

Островът се нарича "Южни". Кръстен е от бизнесмена Владимир Баланов. Той чул, че в Тихия океан има площ от около 27 хиляди квадратни километра, покрита със земна маса след вулканично изригване и че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях. Направил експедиция и забил там вимпел със своите инициали. Сега се надява

островчето да стане европейска икономическа зона

„Това е голям проект, не е по силите на България и затова съм писал на Евросъюза. Дали ще стане 29-а членка, не мога да кажа. Ако ни приемат, може и да стане”, казва пред Би Ти Ви бизнесменът.

Според организацията, която вече консултира икономически проекта, островът е идеален за търговски терминал. А международен екип от геолози

оценил обекта на пет трилиона долара

Той се намира близо до бреговете на Нова Зеландия. Проблемът е, че се движи, което го дисквалифицира като остров по нашия закон.

„Обектът не представлява остров, съответно земя, в резултат на което не съществува възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на България”, каза говорителят на Минитерството на външните работи Бетина Жотева.

Междувременно, идеята да имаме колония в Тихия океан пали въображението на мнозина.

#Владимир Баланов #остров #Тихия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници