Овчаров към ГЕРБ: Обричате България да е без ядрена енергетика

Овчаров към ГЕРБ: Обричате България да е без ядрена енергетика
Депутатът от „Коалиция за България“ и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Румен Овчаров обвини управляващите, че обричат България да бъде без ядрена енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от „Коалиция за България“ и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Румен Овчаров обвини управляващите, че обричат България да бъде без ядрена енергетика.

„Два милиарда лева заровихте на площадката на „Белене“, каза Овчаров от парламентарната трибуна, цитиран от агенция „Фокус“.

„За такива неща се носи отговорност. Очевидно работите на принципа „след нас и потоп“. Потопът в енергетиката става очевиден. Разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, каза Овчаров.

„Не очаквах, че ще стигнем до момента това решение да се гласува в пленарната зала. Българският парламент в последните 20 години не е приемал по-глупаво, по-антинародно и по-катастрофално за страната решение. Спирате икономически най-изгодния проект в областта на атомната енергетика в момента. Обричате България да бъде без ядрена енергетика“, категоричен бе той.

„Очевидно и вие разбирате абсурдността на това решение“, обърна се Овчаров към управляващите.

„Това, което правите, обрича България да бъде без ядрена енергетика. В момента за АЕЦ „Белене“ сме на 4-ти етап от 7 етапа. В България тези три етапа отнемат 8 години. Няма как това да се случи в Козлодуй по-бързо от 7 или 8 години, защото там площадката е комплицирана. С това решение вие обричате последния индустриален и технологичен отрасъл в България. Това не се създава за ден или за два“, обясни Румен Овчаров.

„Страхотна независимост се получава“, добави той с ирония.

„Наистина ли търсите стратегически инвеститор?“, попита Овчаров и припомни, че решението на Турция за ядрена централа е съвсем друго.

„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако е при Козлодуй, изведнъж има пазар. Атомната енергетика е независим източник, защото горивото се доставя през години, които могат да стигнат 4“, каза още той.

„В предварителния доклад на HSBC има два извода. Първият, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. При всички сценарии с изключение на един проектът е ефективен. Затова управляващите са скрили предварителния доклад на банката“, подчерта Овчаров.

#Козлодуй #ядрена енергетика #АЕЦ „Белене“ #„Белене“ #Коалиция за България #Овчаров #Румен Овчаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"