Ирландците честват Свети Патрик

Ирландците честват Свети Патрик
Снимка: www.history.com
A A+ A++ A

На 17 март ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик.

Малко се знае за ранния живот на Патрик, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 г., е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно. В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор Патрик използвал 3-листна детелина, за да обясни Светата троица.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Пиесе ирландско уиски и бира.

Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник на САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено. Денят на свети Патрик се отбелязва в САЩ от края на 18 век.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: "Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!"

#Патрик #Ирландия #САЩ #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"