Обвиниха ковчежника на Дилма Русеф в корупция

Обвиниха ковчежника на Дилма Русеф в корупция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ковчежникът на управляващата в Бразилия Партия на труда е бил официално обвинен в корупция.

Жоао Вакари Нето е получил обвинения във вземане на подкупи във връзка с разрастващия се скандал в държавната енергийна компания Petrobras. По думите на представителя на федералната прокуратура Делтан Далагнол, Вакари е вземал подкупите под формата на дарения за Партията на труда.

В края на м.г. стана известно, че редица висши служители на Petrobras са подписвали договори, като са получавали комисионна от 3% върху сумите на контракта. Средствата са били използвани за подкупи на политици и държавни чиновници. Завишените цени и подкупи за донесли на замесените около 10 млрд. реала (3.8 млрд. долара).

Във връзка с аферата, наскоро Върховният съд разреши на главна прокуратура да започне разследване на десетки високопоставени политици.

Вчера в редица бразилски градове се проведоха демонстрации с искане за оставката на президента Дилма Русеф, оглавявала в продължение на 7 г. Petrobras. След изразеното недоволство на жителите, държавният глава предложи "диалог".

"Правителството има задължението да започне диалог", заяви Русеф. Тя твърдо защити необходимостта от наскоро започнатата политика на бюджетни икономии, която раздели мненията дори и сред нейните политически привърженици.

"Вчера, когато стотици хиляди граждани излязоха да манифестират, не можах да се сдържа да не си помисля, че тази свобода си е струвала борбата", каза Дилма Русеф, която като борец за свобода е била изтезавана по време на бразилската военна диктатура. "Моят ангажимент е да управлявам страната за 200 млн. бразилци, които гласуваха за мен, както и за тези, които гласуваха против, тези, които участваха в манифестациите и тези, които не участваха", каза още тя.

Според военната полиция 1,7 млн. бразилци, от които един милион само в Сао Паоло, манифестираха в неделя срещу президента Дилма Русеф, която бе преизбрана с малка разлика за втори мандат през ноември.

#Дилма Русеф #протести #Бразилия #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"