Още близо 2 милиона лева отиват за реставрация на Перперикон

Още близо 2 милиона лева отиват за реставрация на Перперикон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Археологическият паметник Перперикон успя да спечели нов проект, който осигуряване финансиране за реставрация. Това съобщи на пресконференция в понеделник проф. Николай Овчаров. Приз изминалата седмица Перперикон е успял да се класира на пето място в списък от седем проекта, които да бъдат финансирани по Норвежката програма. Така в туристическата ни дестинация ще се влеят общо малко под 2 милиона лева, които обаче ще отидат само за реставрация и консервиране.

Овчаров припомни, че в разкопките се вляха 3,7 милиона лева по европроект, който обаче изтече в края на миналата година. В тази връзка той обори обвиненията, че парите не били използвани по предназначение, като гарантира, че „няма нито един излишно положен камък" и сумата е отишла за инфраструктура.

Професорът обеща след привършване на работата по проекта вече да се вижда вътрешността на кулата в разкопания град, както и да се направи изцяло северната стена на крепостта на цитаделата. Перперикон ще бъде дигитално заснет и целият акропол ще бъде гледан и на 3D.

#Николай Овчаров #Перперикон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »