Делян Добрев официално ще уведоми Русия за отказа от „Белене“

Делян Добрев официално ще уведоми Русия за отказа от „Белене“
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заминава на тридневна визита в Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заминава на тридневна визита в Русия.

Очаква се по време на посещението си той официално да представи пред руската страна отказа на България да строи атомната централа „Белене“, предаде БНР.

В интервю за Нова телевизия министърът заяви, че решението за АЕЦ „Белене“ е окончателно.

Целта на визитата е да се излезе коректно от проекта, без да се съдят двете държави, каза в сряда премиерът Бойко Борисов по повод визитата:

„В разговора с Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота. Разчитаме на мисията на министър Добрев – да успее да ги анулира при преговори, и най-вече истински се надявам президентът Путин да удържи на думата си, че ние ще се разделим по този проект дружески и ще започнем работа по АЕЦ „Козлодуй“.

София, която спира втори голям проект с Русия, освен това продължава да разчита да бъде намалена цената на доставяния руски природен газ, пише руският вестник „Комерсант“.

Според източници на изданието обаче и без скандала около АЕЦ „Белене“ никой не е обещавал отстъпки на България по този въпрос.

От своя страна РИА „Новости“ цитира руски експерт, според когото готовият реактор за АЕЦ „Белене“ ще престои на склад поне десет години.

„Не може просто така един ядрен реактор да се прехвърля от площадка на площадка, когато липсват технико-икономическо обоснование и експертиза, а и изобщо няма проект за нов енергоблок за АЕЦ „Козлодуй“, каза Владимир Грачев, председател на Обществения съвет на „Ростехнадзор“, службата, която контролира безопасното използване на ядрената енергия. РИА „Новости“ отново е потърсила мнението на руския партньор по проекта - „Росатом“.

Представител на корпорацията заявил за агенцията, че изчакват официалното уведомление на българската страна за отказа от АЕЦ „Белене“.

#„Козлодуй“ #Путин #Владимир Путин #премиер на България #Борисов #Бойко Борисов #АЕЦ „Белене“ #Русия #визита #Москва #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"