НДК открива втора сцена на Мелпомена - зала 2 става театър "Азарян"

НДК открива втора сцена на Мелпомена - зала 2 става театър "Азарян"
A A+ A++ A

Зала 2 в Националния дворец на културата (НДК) вече ще носи името на Крикор Азарян, съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош. Той припомни думите на големия режисьор - "Не излизай на сцената, ако нямаш какво да кажеш!”.

"За него не може и не бива да се говори в минало време, тъй като той продължава да съществува чрез своите пиеси и постановки, които продължават да изнасят неговите студенти и актьори, и зала 2 е най-доброто място за дом на неговия дух“, каза Хермина Азарян, дъщеря на режисьора.

В понеделник започва ремонта на амфитеатралната зала и през новия сезон тя ще бъде

втората най-голяма сцена след Народния театър

"Иван Вазов".

Шеф на новия театър е Яна Борисова, писател, драматург и сценарист. Тя сподели основните цели, които ще бъдат заложени в програмата.

За първия сезон ще бъдат поканени някои от най-добрите български режисьори, които да реализират своите постановки, като успоредно с това ще бъдат поканени и най-младите творци, които в момента не работят достатъчно активно.

„Ще представим няколко от най-добрите и интересни представления, които в момента се изнасят в театри извън София“, добави Борисова. Тя заяви и амбициозната цел

да бъдат възстановени няколко от най-значимите представления

които вече не се играят, но които имат своето историческо място в българския театрален живот: „Безспорно, има представления, които заслужават животът им да бъде продължен и ние ще направим всичко необходимо за това“.

Изключително важен акцент ще бъде поставен и върху българската драматургия.

В зала 2 беше са се раждали изключиетелно интересни театрални проекти на Леон Даниел, Вили Цанков, Юлия Огнянова, Хачо Бояджиев и много други, припомни дъщерята на Азарян. Творческа следа са оставили и Иван Пантелеев, Галин Стоев, Теди Москов с неговите „Фантасмагории“ по Хофман. Последната продукция на НДК, поставяна в зала 2, е танцовият спeктакъл „Вечерята“ на Робърт Таниън преди 13 години.

В началото на месеца беше открита още една театрална сцена в НДК, наречена "Нов театър НДК".

#Крикор Азарян #НДК #театър #Леон Даниел #Юлия Огнянова #Хачо Бояджиев #Теди Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"