Българското малцинство в Сърбия ще има своя медия?

Българското малцинство в Сърбия ще има своя медия?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учебниците за децата на българите от Западните покрайнини са отпечатани, работим по осигуряване на медия на български език в Сърбия, заяви в Банско министърът на външните работи Даниел Митов.

"При посещението ми в Сърбия

разговаряхме много подробно за учебниците

които трябва да бъдат доставени за българското малцинство в Сърбия, гарантираха, че са готови, дори президентът спомена, че са отпечатани", уточни Митов.

"Тепърва ще следим процеса, поканил съм колегата си Дачич на посещение в България, което ще стане при първа възможност. Подготвяме и междуправителствено заседание. На тези две заседания ще следим процеса по отношение на българското малцинство, също така трябва да се осигури медия на български език, което по закон трябва да бъде гарантирано на българското малцинство, въпреки течащата в момента приватизация на медиите в Сърбия. Ние ще настояваме пред сръбските власти за медия на български език", каза Митов.

"Пътят на Сърбия към Европейския съюз

налага определено отношение към националните малцинства 

и България като държава-член на ЕС е длъжна да следи за спазването на тези правила. Аз съм убеден, че нашите сръбски колеги имат добрата воля и ще работим добре за в бъдеще", допълни Митов.

Днес министърът награди призьорите в състезанието за дипломатите жени и мъже. Преходната купа на министъра на външните работи спечели посланикът на Чехия у нас Павел Вацек (на първата снимка долу). Той бе класиран на второ място при мъжете-дипломати. Победител с най-добро време стана Ивайло Дерменджиев, почетен консул на Кения у нас, а трети - Мариян Якубоци, посланик на Словакия. В категорията "дипломати-жени" първа стана Жозефина Пекаркова, следвана от Улрике Страка и Карина Екомес (на втората снимка долу).

В състезанието участваха още три категории - деца, и приятели жени и мъже. В състезанието участва и Христо Ангелков, съпругът на министър Николина Ангелкова.

Състезанията, в които участваха над 60 състезатели, се проведоха при непрекъснат снеговалеж на пистата в местността "Шилигарника" в ски зона Банско.

#Сърбия #малцинство #българско малцинство #българското малцинство #медия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"