Университетите ще строят магазини за наука

Университетите ще строят магазини за наука
Университетите планират да отворят „магазини за наука“, в които студентите ще продават свои изобретения и продукти, поръчани от бизнеса и изпълняващи обществени поръчки. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Университетите планират да отворят „магазини за наука“, в които студентите ще продават свои изобретения и продукти, поръчани от бизнеса и изпълняващи обществени поръчки.

„Това ще стане възможно чрез отваряне на оперативна програма „Образование“, по която чрез европейско финансиране да може да се подпомагат дейности, които да сближават бизнеса и университетите“, съобщи Християн Даскалов, главен секретар на Националното представителство на студентските съвети, цитиран от в. „Монитор“.

„Около 30% от завършващите студенти у нас не могат да си намерят работа, след като завършат висше“, съобщи в сряда управителят на фирма за наемане на персонал Пламен Вушев.

„Има заблуда, че компаниите не са склонни да наемат студенти“," посочи Вушев. Той допълни, че в онлайн борсата за набиране на персонал има 8835 обяви, като в 3630 е посочено, че компаниите са склонни да наемат студенти. Шестиците в дипломата обаче не са от особена полза за студентите, ако им липсва стаж.

„При сегашната „свита“ икономика компаниите предпочитат да наемат не само специалисти, завършили в съответната област, но те да имат и реална практика. Затова завършващите студенти са в неконкурентна позиция на пазара на труда“, обясни Вушев.

В момента около 750 кандидати се борят за едно място за топпозициите в онлайн търсачката за работа.

Журналистиката пък е най-желаната специалност от тазгодишните абитуриенти, сочат данни от проучване на фирмата за наемане на персонал. Преди години зрелостниците искали да учат най-много мениджмънт, поясни Вушев.

#университети #студенти #работни места

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"