Родопите остават в снежен капан, стотици без ток

Родопите остават в снежен капан, стотици без ток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедствието в Родопите продължава да държи хората в снежен капан. Въпреки че снегът продължава да вали, снегорини разчистват пътищата, за да се достави храна на откъснатите от света населени места. Десетки села в областта остават без ток.

Освен че нямат хляб, в махалите има и възрастни хора, които са болни, но кметът на Смолянския район съобщи, че засега няма нуждаещи се от медицинска помощ.

Село Требище е едно от населените места, където все още нямат ток. Очаква се до края на деня в него електричеството да бъде пуснато. В община Търън обаче ще останат няколко населени места, които са труднодостъпни и ток няма да има още няколко дни.

По думите на кмета на общината има много големи щети по електропреносната мрежа, като за отстраняването им работят и няколко екипа доброволци. Той изрази до 4-5 дни да се нормализира обстановката.

Обстановката в бедстващите районни в Смолянска и Кърджалийска област остава сериозна, каза и Първан Секиранов, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„В област Кърджали е отменено бедственото положение, но в отделни общини в областта, все още не е отменено”, допълни Първан Секиранов. По думите му няма информация за бедстващи хора. „Там, където се получава информация за бедстващи хора и в Смолянска и Кърджалийска област хората вече са намерени и са им оказани необходимите грижи”, заяви той.

Междувременно със заповед на кмета на Ивайловград Диана Овчарова от петък е отменено бедственото положение, което бе обявено на 9 март в част от общината.

Припомняме, че жертвите на снежното бедствие вече са три, след като в петък бе съобщено, че още двама души са починали от измръзване в Кърджалийско.

Жълт за код за снежни превалявания е обявен за събота (14.03) в четири области на страната. В Смолян, Пазарджишко и Пловдивска област се очакват валежи, в повечето места до 10-15 л/кв.м, на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

#Смолян #Родопи #Кърджали #сняг #бедствено положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници