Трайков поздрави премиера и правителството

Трайков поздрави премиера и правителството
Бившият енергиен министър Трайчо Трайков подари на своя наследник Делян Добрев подкова, която да му носи късмет и „за да е подкован за всички многобройни теми, които изникват в МИЕТ“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков поздрави премиера Бойко Борисов и правителството за отказа да се строи АЕЦ „Белене“.

„Ясно е, че след като се отказваме от АЕЦ „Белене“, ще се строи друго“, каза бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР.

„За площадката „Белене“ остават отворени всички опции. Няма да е коректно от моя страна да коментирам информацията, която е собственост на правителството“, каза Трайков по повод доклада на консултанта по проекта „Белене“. „Когато водех преговорите, се говореше за по-малък процент лихви, отколкото чух вчера; премиерът каза, че става дума за 12%“, допълни Трайков.

„През януари т.г. пак говорихме за идеята реакторът да отиде в АЕЦ „Козлодуй“. Ние представихме с министър Дянков тази идея в Москва, но още нямахме отговор до моята оставка. Явно след това се е случило. Поздравявам правителството и министър-председателя за това, което решиха вчера“, обясни той.

„Диалогът с Русия трябва да се води винаги на равноправна основна и това винаги е бил моят подход“, каза Трайков по повод поведението на заминаващата днес делегация за Москва, начело с Делян Добрев.

„И двете посещения бяха планувани предварително“, каза бившият министър за съвпадението на посещението на Хилари Клинтън в София и неговото и на Дянков в Москва.

„Ядрената енергетика в света не е най-развиващата се в днешно време и с най-големите перспективи, особено след „Фукушима“. Постави се много сериозно въпросът с ядрената енергетика. Досега това струва на една мощна икономика като японската 300 млрд. евро. Но това не е край на ядрената енергетика, вкл. и за България. Предстои новото лицензиране на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и там винаги енергията ще бъде по-евтина“, категоричен беше Трайков.

„Но трябва да се съсредоточим и върху други източници, например в САЩ основно се строят газови електроцентрали. Ние стартирахме проучвания и на Черноморския шелф“, посочи Трайков.

Според него газова централа може да бъде построена навсякъде в България, вкл. и в „Белене“.

„България плаща една от най-високите цени за руския газ и при последния ми разговор с Алексей Милер [директор на „Газпром“ - бел. ред.] и с премиера се говореше за това. Според мен може да се намали цената с 10-12%. Той счита, че е поставял високи цели и затова Бойко Борисов се е изразил, че е заложил капани“, каза още Трайков.

#АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #Москва #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #премиер на България #Борисов #Бойко Борисов #Трайков #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »