Бивш шеф в МВР е първият обвинен по аферата "Червеи"

Бивш шеф в МВР е първият обвинен по аферата "Червеи"
Тодор Костадинов (в дясно) в столичното следствие.с адвоката си Людмил Рангелов (вляво) и клиента му Тодор Костадинов
A A+ A++ A

Бившият директор на служба "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е първият обвиняем в делото, известно като аферата "Червеи".

Прокуратурата му повдигна обвинение в

съставяне на три документа с невярно съдържание

Адвокатът му Людмил Рангелов обаче обясни, че става дума най-вероятно за документите, с които той е мотивирал искането си до вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева - да разреши информационната система на МВР да бъде поставена под контрол.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че мотивиращите сигнали са били изфабрикувани, за да може легално да се иска СРС-та за информационната система на МВР. Единият документ бил анонимен, а другият подписан от шеф на областна дирекция, но се оказало, че подписът е фалшив. Рангелов коментира, че

обвиненията на клиента му са от категорията "леки"

Костадинов е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 2 хиляди лева. В момента той е заместник-ръководител на звеното, използващо СРС-та в ДАНС (Дирекция „Технически операции”).

Другият посочен като основен заподозрян по скандала е вече бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която в нарушение на Закона за СРС е подписала документите за прилагането им.

Преди месец, обяснявайки от Брюксел, че няма да сменя главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, защото си вършат добре работата, Борисов обяви, че отговорните за скандала „Червеи” трябва да получат по 400 години затвор.

#МВР #червеи #обвинен #Тодор Костадинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »