Ново италианско правителство – още днес?

Ново италианско правителство – още днес?
Една от първите срещи на италианския президент Джорджо Наполитано (дясно) за сформирането на ново правителство беше с председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фини (ляво). Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Италианският президент Джорджо Наполитано започна консултации за сформиране на ново правителство.

Той ще разговаря с председателите на двете камари на парламента и на политическите партии за съставяне на управляващ екип, след като снощи премиерът Силвио Берлускони подаде оставка, съобщиха световните агенции.

Бившият еврокомисар и уважаван икономист Марио Монти е най-вероятният кандидат за министър-председател на Италия.

Целта на президента с тези консултации е да се установи дали Монти се ползва с достатъчна подкрепа, за да оглави бъдещо правителство на страната, способно да я изведе от сегашната тежка икономическа криза.

Наполитано ще проведе близо 20 срещи с различни представители на властта, преди да обяви името на приемника на Берлускони.

По информация на „Ройтерс“ италианският президент ще съобщи името на новия премиер около 19.00 ч. българско време, след като приключат консултациите.

Изданието посочва, че има възможност това да се случи и в понеделник.

Според наблюдатели обаче Наполитано иска бързо да потвърди назначаването на Монти преди отварянето на пазарите в понеделник сутринта и пускането на нова облигационна емисия, която ще послужи за тест.

Италия е под натиска на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, откакто държавният й дълг достигна критичните 1.9 трилиона евро, или 120% от БВП, и вече е вторият най-висок в Европа.

Отразявайки нестабилността в страната, доходността по държавните облигации на Италия скочи със 7%, което е и най-високият ръст от 1997 г. насам. Това започна да поражда съмнения за дългосрочната й способност да се справи с колосалния си дълг.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната, докато Гърция дава едва 2.0% от БВП на 17-те държави с единна валута.

Ако Италия изпадне в криза, подобна на гръцката, последиците за еврозоната биха били изключително тежки.

#еврозоната #държавен дълг #Гърция #БВП #Европа #Международния валутен фонд #Европейската централна банка #Европейския съюз #еврокомисар #Марио Монти #оставка #правителство #Джанфранко Фини #Джорджо Наполитано #президент #премиер #министър-председател #Италия #Силвио Берлускони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"