Шефът на "Пирогов": Парите за глава добитък са повече от тези за спешен пациент

Шефът на "Пирогов": Парите за глава добитък са повече от тези за спешен пациент
снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

"Парите за глава добитък са повече от тези, които се отделят за лечение на спешните пациенти". Това заяви директорът на специализираната болница за спешна помощ "Пирогов" проф. Стоян Миланов в ефира на Би Ти Ви по повод коментира ситуацията в здравеопазването.

По думите му ежедневната заплаха в „Пирогов” е амортизираната апаратура да спре и животът на пациентите да бъде застрашен. Именно поради тази причина е подал и оставка, за да привлече внимание към проблема.

"Работим с допотопна техника. Ежедневен е рискът за пациентите заради нея. Само заради високия професионализъм на нашите лекари работата върви и поддържаме високо ниво на обслужване", заяви проф. Миланов. По думите му в продължение на 25 г. са били трупани дефицити на болницата и вече не можели да се компенсират.

По думите му Министерството на здравеопазването е поело ангажимент към „Пирогов”, а ресорният министър д-р Петър Москов „отдавна е спечелен за каузата”, защото е започнал кариерата си там, но подпомагането на лечебното заведение не може да е еднократен процес.

20 млн. лв. са дълговете на "Пирогов". 10 млн. лв. били нужни за обновяване на техниката. В същото време луксозни болници ни прехвърлят пациентите си, защото не могат да се справят.

„Има здравно заведение срещу "Пирогов". То е със златни кранчета на чешмите и с руси сестри. Техен пациент беше получил усложнение след сложена става. И ни го прехвърлиха на нас. Защото тези поплювковци не могат да се справят", каза обиден проф. Миланов. И каза, че това е прецедент. Всеки търси "Пирогов", когато е в беда, но никой не мисли как лекарите работят с техника от миналия век“, разказа медикът.

Той обясни, че резултатът от лечението остава при тях, но коства много усилия и амортизира апаратурата.

Миналият месец проф. Стоян Миланов депозира оставката си в Министерството на здравеопазването. Тя обаче не бе приета от Петър Москов. По-късно министърът заяви, че след „мъжки разговор” двамата са се разбрали и дава подкрепата си за работата на Миланов.

#Пирогов #пациенти #техника #оставка #проф. Стоян Миланов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"