Опасността от лавини е с код "най-висока"

Опасността от лавини е с код "най-висока"
A A+ A++ A

Най-висока степен на опасност от лавини обяви за днес Планинската спасителна служба. След инцидентите от последните дни нека скиорите и сноубордистите бъдат внимателни, съветват от там.

През последните няколко дни в Пирин се образуваха две лавини, като едната от тях отне живота на трима души край Разлог. При другия инцидент под връх Тодорка един сноубордист бе ранен.

В сряда именно действията на спасения сноубордист са причинили лавината край Банско. Въпреки че в ски курорта условията за туризъм са добри, обстановката в планината остава усложнена заради дебелата снежна покривка.

От ПСС препоръчаха скиорите и сноубордистите да не излизат извън територията на охраняваните ски писти. Снежната покривка е нестабилна, особено по стръмните склонове. Поради високата опасност от образуване на лавини вчера пистите и съоръженията на Тодорка не работеха.

„Алкохолът и наркотиците карат екстремистите да се чувстват безсмъртни”, заяви председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от "24 часа".

„Това е изключително безотговорно на фона на всички предупреждения да не се кара на необработени терени. Употребата на алкохол и упойващи вещества прави любителите на адреналина още по-самонадеяни, но те са опасни не само за себе си, а и за спасителите”, възмути се Григоров, визирайки включително последния случай, при който 15 планински спасители рискували живота си. Той призова отново да не се кара на местата, където има знаци, предупреждаващи за лавинна опасност, която в момента е на най-високо ниво заради триметровата снежна покривка.

Според синоптиците преваляванията от сняг в планините ще продължат на някои места дори до края на март.

#лавини #опасност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"