Реставрират Шишмановата баня под Царевец

Реставрират Шишмановата баня под Царевец
Снимка: www.bgchudesa.com
A A+ A++ A

Община Велико Търново започва реставрация на средновековната Шишманова баня, която от десетилетия се руши. Общината защити проект за консервацията на археологическия обект по Норвежката програма на стойност 750 хиляди лева, а срокът за изпълнение е 13 месеца

"Ще бъдат надградени запазените останки от древните зидове, ще се експонират съхранени архитектурни детайли. Предвижда се да бъде изградено защитно покритие и алеи, за да стане банята част от туристически маршрут в старинния квартал "Асенов"", обясни кметът кметът Даниел Панов, цитиран от "24 часа".

Градоначалникът обясни, че проектът за консервация има и социален ефект, тъй като в разчистването и строителните дейности ще бъдат включени трайно безработни роми, регистрирани в Бюрото по труда.

Когато обектът бъде възстановен, пространството около него ще бъде използвано за събития на открито. Ще се провеждат открити уроци по история, специално за ромски деца.

Шишмановата баня е единствената запазена обществена баня от времето на Второто българско царство и разбива мита за хигиената на хората през Средновековието.

"Тя е разположена между два древни манастира - "Св.св.Петър и Павел" и "Великата лавра край храма "Св.40 мъченици" и вероятно е ползвана и от монасите", каза шефката на дирекция "Култура" Нелина Църова.

#Велико Търново #Даниел Панов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници