„Росатом“: България не ни е уведомила за отказ от АЕЦ "Белене"

„Росатом“: България не ни е уведомила за отказ от АЕЦ "Белене"
България не е уведомила „Росатом“ за отказа си от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи говорителят на руската държавна корпорация Сергей Новиков. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България не е уведомила „Росатом“ за отказа си от проекта АЕЦ „Белене“, съобщи говорителят на руската държавна корпорация Сергей Новиков.

„Не можем да общуваме с българските си партньори само чрез медиите и предпочитаме да изчакаме тяхната официална реакция за взетото решение“, каза той, цитиран от РИА „Новости“ и БГНЕС.

„Усещането е такова, че г-н Борисов така и не е успял да вникне в проекта, за който взема решение. Реакторът (за АЕЦ) не е възможно така лесно да се прехвърли от една площадка на друга, когато няма нито техническа и икономическа обосновка, нито експертиза, нито проект за нов блок за АЕЦ „Козлодуй“, каза той.

Според експерта това означава, че реакторът ще бъде „поставен под ключ“ в близките десет години.

Грачов също така отбеляза, че българският премиер в качеството на причина за отказа посочва плащанията на лихвите по кредита за строителството на АЕЦ „Белене“, „докато в същото време руската страна е предложила схема, според която българският държавен бюджет въобще ще бъде изваден от процеса по финансиране на проекта“.

„Всички операции ще осъществява проектната компания, а дългът ще се погасява от приходите от произведеното електричество, т.е. след пускането в експлоатация на централата“, каза той.

Грачов също така акцентира върху думите на Борисов, че на седми енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ (който все още не съществува) ще бъде използвано хибридно ядрено гориво.

„Към днешна дата това е в сферата на фантастиката. Изказването на българския премиер за момента напомня набързо измислено обяснение, с което да се прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта вече няколко години“, подчерта Грачов.

България се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ в сряда, 28 март. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че цената за нейното изграждане е много висока. „Нямаме възможност да платим тези пари“, категоричен беше той.

България не е уведомила "Росатом" за отказа от проекта АЕЦ "Белене", съобщи говорителят на руската държавна корпорация Сергей Новиков.

#„Росатом“ #Сергей Новиков #АЕЦ „Белене“ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"