ЕП с най-строг тон към Русия: Международно разследване на убийството на Немцов

ЕП с най-строг тон към Русия: Международно разследване на убийството на Немцов
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент настоява за международно разследване на убийството на руския опозиционер Борис Немцов. В резолюция, гласувана в четвъртък, се казва: „Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история“.

Депутатите се притесняват, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в „държава на репресии, на език на омразата и на страх“.

Борис Немцов събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна и беше убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация. Евродепутатите му отдадоха дължимото като човек, посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия и на изграждането на силни партньорски отношения между Русия и нейните съседи. Те осъдиха решението на Русия да не допусне някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов.

Според членовете на ЕП, Русия се движи в посока, „обратна на действащата демокрация“. Те призовават Кремъл да спре „натиска, репресивните действия и заплахите“ срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.

Депутатите осъдиха и неуспеха на Русия да сътрудничи с международното разследване във връзка със свалянето на полет MH 17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 година. Те припомниха неразкритите политически мотивирани убийства от 1998 г. насам: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Станислав Маркелов, Анастасия Бабурова, Наталия Естемирова, Сергей Магнитски, Борис Немцов.

#Европейският парламент #ЕП #Русия #Борис Немцов #Немцов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"