Борисов: Русия няма никаква вина за АЕЦ „Белене“

Борисов: Русия няма никаква вина за АЕЦ „Белене“
Русия няма вина за провала на проекта АЕЦ „Белене“, виновна е българската страна, която е правила „конкурси и грешки“, заяви премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма вина за провала на проекта АЕЦ „Белене“, виновна е българската страна, която е правила „конкурси и грешки“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Руската страна няма никаква вина – виновен е този, който в България е правил всички тези конкурси и грешки по проектите. Българо-руската дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова ние плащаме за газа“, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод прекратения проект за строежа на АЕЦ „Белене“, предаде агенция „Фокус“.

„Има проекти, които са важни, които са взаимоизгодни и ние работим по тях. Има и такива, които по своята същност са конструирани грешно и са направени така, че да не могат да работят“, посочи Борисов.

„Днес отново се говори за българо-руски проекти и трябва да се вземат много важни решения“, каза още премиерът.

„В понеделник, когато разговаряхме с президента Путин, разговорът ни започна и свърши с това, че каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, и в рамките на мотивите за интересите на двете страни, тъй като ние като държава не можем да бъдем в лоши отношения с Русия“, обясни той.

„Не бива никога да се поставя въпросът - за и против Русия, особено когато става въпрос за това, че нашите власти са направили така през годините, че проектът „Белене“ да стане спорен. Спорен е, защото е започнат още от 1981 г., сега сме 2012-а; 33 години той не се е случил. Три пъти са правени първи копки и когато се стартира за довършване - естествено, технологията е оставала, и се налага до го събарят“, посочи Борисов.

„Убеден съм, че рано или късно ще дойде прокурор, който да им потърси сметка за това, че по този порочен начин са се опитали не само да излъжат нашето общество, а да излъжат всички“, каза още премиерът.

#Русия #АЕЦ „Белене“ #АЕЦ „Белене“ #Путин #Владимир Путин #премиер на България #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"