Нова драма във Фъргюсън, началникът на полицията подаде оставка

Нова драма във Фъргюсън, началникът на полицията подаде оставка
A A+ A++ A

Двама полицаи са ранени след стрелба по време на протест в близост до полицейското управление в американския град Фъргюсън, щата Мисури.

Според местната преса акцията е прераснала в сблъсъци с полицията, след което е била произведена стрелбата. Ранените вероятно не са работили в полицейското управление във Фъргюсън. Те са хоспитализирани. Засега няма информация за състоянието им.

Междувременно, началникът на полицията в града Томас Джексън (на снмиката долу) подаде оставка след обвинения срещу силите на реда от министерството на правосъдието за прояви на расизъм.

С тъга съобщавам, че напускам полицията

пише Джексън в публикувано в пресата писмо.

Миналата седмица правосъдното министерство публикува остър доклад за расистки практики във въпросната полиция. Градът стана арена на бунтове след убийството на невъоръжен чернокож младеж от полицейски служител. По-рано тази седмица оставки подадоха и кметът на Фъргюсън - Джон Шоу, и общинския съдия Роналд Брокмайер. И двамата бяха остро критикувани в доклада.

Министър Ерик Холдър (на снимката долу) осъди нарушенията на конституцията, които са станали рутинни за властите в града, превърнал се в арена на расови сблъсъци след убийството на чернокож младеж от полицай.

В доклада от 105 страници се посочва, че

67% от населението на Фъргюсън е чернокожо

За периода 2012-2014 г. 85% от спрените от полицията за проверка коли са били карани от чернокожи.

93% от арестуваните и 94% от отказите да се подчинят на полицията са на чернокожи. Чернокожите са два пъти по-често обискирани при проверки на колите, а полицейските кучета са били използвани единствено само срещу чернокожи.

В доклада се казва също, че полицията, под натиска на общината, вече не е била в служба на обществото, а средство за печелене на пари. Квитанции за глоби за маловажни нарушения са били раздавани непрекъснато, по-често на чернокожи. Когато не били плащани на момента, те трупали лихви и водели до нарастваща задлъжнялост, понякога затвор или загуба на работата или жилището. Полицаите си обявявали състезания за това кой ще събере повече глоби. Те самите били санкционирани ако не изпълнявали квотите си.

#Фъргюсън #полиция #САЩ #расизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"