Властта бори снежния ад с 14 мерки

Властта бори снежния ад с 14 мерки
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

14 спешни мерки за борба със снежния ад влизат в сила от днешния 11 март. Това обяви екоминистърът Ивелина Василева след края на редовното заседание на Министерски съвет. МС предприема неотложни мерки и действия, свързани със ситуацията в страната предвид валежите и очакваното снеготопене. То вероятно ще създаде трудности при протичането на високите води през речните русла, посочи Василева.

В максимална спешност собствениците и операторите на хидротехническите съоръжения на язовирите да предприемат действия за осигуряване на свободни обеми във водоемите, така че да могат да поемат високи води, гласи първият приоритет в плана. Собствениците ще трябва да проверят и състоянието на язовирите, за да не се допусне възникване на аварии.

Вече е установена собствеността на всички язовири у нас, няма безстопанствени такива, ясни са контролиращите органи, припомни Василева, като изтъкна и необходимостта да се осигури проводимост на речните русла. Кметовете по общини ще трябва да предприемат незабавни мерки по казуса заедно с „Напоителни системи".

Агенция „Пътна инфраструктура" пък ще проверява подмостовите пространства и ще почиства евентуални натрупвания.

Всички собственици на съоръжения да докладват регулярно, МОСВ работи 24 часа, 7 дни в седмицата, за да следи нивата на реките и състоянието на водните обекти, нареди Василева. Тя гарантира, че най-важно е да се защитят и гражданите, и инфраструктурата. Да не допуснем рискови ситуации при снеготопенето, надява се министърът.

По думите й ситуацията в страната продължава да е тежка, като по изчисления на МОСВ става въпрос за обеми сняг от порядъка на 175 до 220 литра на квадратен метър във високите планински части, особено в Родопите.

"Всички ние трябва да бъдем готови. И гражданите да следят непрекъснато прогнозите, да се съобразяват с прогнозите", препоръча Василева.

Към момента десетки населени места в Смолянско още са откъснати от света. Заради липсата на ток и телефон не се знае какво става с хората в много от селата.  В битката с най-големите преспи се включи и армията с всъдеход и роторен снегорин. Мисията им днес беше да освободят от снежния капан селата около Могилица.

Без ток са 65 000 българи в 450 населени места. Щетите по електропреносната мрежа са много големи, но точният им размер тепърва ще се изчислява. За последните пет дни, обилният снеговалеж „загаси” тока в домовете на над 100 000 българи.

#Ивелина Василева #МОСВ #сняг #бедствено положение #язовири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »