Димитров VS. Федерер – защо победата е историческа

Димитров VS. Федерер – защо победата е историческа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-добрата ни ракета Григор Димитров завоюва историческа победа над поставения под номер 2 в световната ранглиста Роджър Федерер. Макар че бе демонстративен мач, победата на нашето момче е важна защото...

Григор Димитров е само на 23 г., докато Федерер е с 10 години по-голям. Освен това Гришо започна професионалната си кариера през 2008 г., а Федерер през 1998 г. Така Маестрото има с десетилетие повече натрупан опит.

През това време швейцарецът успя да стигне и до №1 в световната ранглиста, докато най-доброто постижение на Димитров е поставянето му под N8 миналата година.

Не трябва да пропускаме една важна подробност. Когато за първи път влиза в световната класация през 2007 г., Димитров е поставен под №1197. Федерер по това време е класиран първи.

В следващите години обаче Димитров набира скорост и през 2014 г. стига 11-та позиция класацията на АТП за годината. Федерер тогава е сред първите места, а след 2007 г. затвърждава мястото си в годишната челна десетка на ранглистата.

Нашето момче прави големи крачки през годините, за да навакса аванса, който Федерер има.

Що се отнася до победите на двамата през годините, Федерер също води над Димитров и то с доста. Статистиката сочи, че титлите от ATP на швейцареца са 66, а на българина 4.

При победите и загубите на двамата също има разлика:

И още малко статистика

При турнирите от големия шлем Федерер е завоювал победи и на четирите първенства, макар не и в една и съща година (Открито първенство на Австралия, Открито първенство на Франция, Уимбълдън и Открито първенство на САЩ). Най-доброто постижения на Гришо е полуфинал.

Въпреки цифрите и опита обаче, Григор Димитров успя да победи Роджър Федерер, макар и в приятелски мач. Историята на играта между двамата също бе в полза на швейцареца. До момента в официални мачове Димитров имаше три загуби от Федерер в двубои на твърди кортове и нямаше дори спечелен сет срещу него.

Всичко това обаче вече е в миналото. Остава да се надяваме, че след като Димитров победи Федерер, макар и в приятелски мач, следващата стъпка е да го бие и на някой турнир, а защо не да го измести и от позицията му в световната ранглиста.

 

#Григор Димитров #Роджър Федерер #тенис #победа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »