Росен Плевнелиев: Премахването на граничния контрол на летищата е първа стъпка към Шенген

Росен Плевнелиев: Премахването на граничния контрол на летищата е първа стъпка към Шенген
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, което се потвърждава и от Европейската комисия и Европейския парламент, каза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. 

"България очаква това да бъде признато и от партньорите в ЕС", заяви президентът. Премахването на граничния контрол на летищата е първа възможна стъпка в тази посока.

България е признателна за

активната подкрепа на Германия за осъществяване на реформите в съдебната система

правосъдието и вътрешните работи.

"Реформата в съдебната система ще укрепи доверието на партньорите от ЕС, но нейната основна цел е да отговори на очакването на българските граждани за справедливо и ефективно правораздаване", заяви държавният глава. Той посочи, че темата е била сред акцентите в рамките на проведения месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили и отново изрази очакването си 2015 г. да бъде "година на реформи" по отношение на секторите на енергетиката, сигурността, здравеопазването, пенсионната система и електронното управление. "Предприетите реформи в съдебната система са предпоставка за подобряване на облика на България пред инвеститорите и за реализирането на повече германски инвестиции и проекти в страната ви", заяви министър Щайнмайер.

Плевнелиев подчерта амбицията на

страната ни да се присъедини към Единния надзорен механизъм

и да бъде приета в преходния валутен механизъм ERM II до поемането на председателството на ЕС през 2018 г.

През последните години Германия се утвърди като водещ икономически партньор на страната ни в ЕС, а двустранният стокообмен надхвърля 5 млрд. евро годишно, беше посочено по време на срещата. В страната ни работят над 5 000 германски фирми, а германските инвестиции през последните двадесет години се равняват на 2 млрд. евро.

Държавният глава открои успешното развитие на компаниите, които работят като доставчици на компоненти за автомобилната индустрия, както и в производството на битова техника. Страната ни е предпочитана туристическа дестинация за германските граждани и годишно 700 000 туристи от ФРГ посещават България. Според президента с въвеждането на електронно управление и създаването на електронен регистър на държавните поръчки

ще се увеличи и прозрачността при избора на изпълнители

Изграждането на Европейския енергиен съюз трябва да се превърне в основна задача за държавите от ЕС през следващите години, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер. Държавният глава отново подчерта значението, което има фокусирането на енергийната стратегия на ЕС към региона на Югоизточна Европа, който е една от "входните врати" за пренос на енергийни ресурси към Европа.

"Либерализирането на енергийния сектор, енергийната ефективност и повишаването на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите с изграждането на реверсивни интерконекторни връзки със съседните държави, остават приоритети за България", заяви президентът.

Той открои усилията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел и на министър Щайнмайер за намирането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна. Обща беше оценката, че

анексирането на Крим и конфликтът в Източна Украйна е променило средата за сигурност

не само в региона на Източна и Югоизточна Европа, но и за всички държави от ЕС и затова Съюзът трябва да "говори с един глас" по отношение на украинската криза. Двамата призоваха за спазването на сключеното примирие, както и за цялостното изпълнение на Минските споразумения.

По време на срещата бяха обсъдени също така процесът на разширяване на ЕС, както и заплахите и засиления бежански поток, произтичащи от терористичната дейност на "Ислямска държава". Плевнелиев отново призова за обща европейска политика и за споделена отговорност за справяне с бежанския натиск по външните европейски граници.

#ЕС #НАТО #Ангела Меркел #съдебна система #летища #Шенген #Росен Плевенлиев #Украйна #Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »