Ще проверяваме изправността на асансьорите в интернет

Ще проверяваме изправността на асансьорите в интернет
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всеки асансьор ще има уникален национален номер, който ще стои на видно място и чрез него ще можем да проверяваме онлайн в Интернет каква е степента му на изправност, коя фирма го поддържа, кога е бил проверен последно и др.
Това стана ясно от думите на Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по време на брифинг в Министерството на икономиката.

По думите му до края на октомври т.г. паспортизацията на асансьорите ще бъде факт.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от своя страна обяви, че ще бъде внесен нов Закон за технически надзор над асансьорите. В нормативния акт ще има залегнали нови мерки, свързани с осигуряване на безопасността на асансьорите в страната.

В момента за поддръжката на асансьорите в страната се грижат 669 фирми. Всички те ще бъдат проверени на принципа на извадката.

В страната по подозрение на контролиращите органи около 70% от фирмите за поддръжка на асансьори са в сивия сектор. Редица от тях не са проверявани с години и заедно с НАП ще бъдат предприети координирани действия за масивен контрол и над персонала им.

За миналата година са проверени 4000 асансьора в цялата страна, а 50% от сигналите на граждани и фирми са били основателни.

За определени нарушения на фирмите ще има строго разписан режим за отнемане на лицензите им - временно и постоянно, завишават се и изискванията към тях. Стефан Цанков посочи, че от досегашните проверки е станало ясно, че някои фирми за поддръжка предписват ненужни ремонти с цел по-голяма печалба.

#асансьор #интернет #номер #проверка #номер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »