Променят Наказателния кодекс заради заплаха от тероризъм

Променят Наказателния кодекс заради заплаха от тероризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минисетрство на правосъдието изготви законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Промените се налагат, защото в НК има пропуски, които се налага да бъдат запълнени, особено в контекста на потенциалната заплаха от тероризъм. От друга страна - държавата е длъжна да изпълни изискванията на Съвета за сигурност при ООН за борба с тероризма.

Сред различните мерки за ограничаване на тази потенциална заплаха са: ограничаване на свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове, за предоставянето или получаването на терористично обучение, създаване на възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове, ограничаване на възможността терористичните групи да създадат сигурно убежище.

Също така се предлага допълването на чл. 108а, ал. 1 НК (тероризъм) с онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм. Криминализират се и определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение.

Криминализира се и приготовлението и престъпното сдружение (организация или група с цел извършване на престъпления) от чужденец за престъпления извършени в чужбина, за които по общото правило не би се прилагал българския НК.

Предлага се допълване съставите на престъпления, които откриват пътя към терористична дейност, като се обхванат случаите, в които се създават най-сериозни условия за извършване на терористични актове. За тази цел в състава по чл. 162, ал. 1 се добавя, че криминализираното с нея посегателство (проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза) може да бъде извършено и на политическа основа. Редом с проповядването, се инкриминира и подбуждането, при това не само към омраза, но и към дискриминация или насилие.

#Наказателния кодекс #НК #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници