Цените на роуминга падат от 1 юли

Цените на роуминга падат от 1 юли
Европейците, които използват мобилните си телефони в чужбина, ще се възползват от 1 юли от по-ниски тарифи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейците, които използват мобилните си телефони в чужбина, ще се възползват от 1 юли от по-ниски тарифи.

Във вторник е постигнато споразумение между Европейския парламент, Европейската комисия и държавите членки за ограничаване на сметките за роуминга, тоест допълнителните такси, които операторите прилагат, когато се използва мобилен телефон в чужбина, съобщиха от датското председателство на ЕС и Европейската комисия, предаде БТА.

Новата мярка е особено важна за собствениците на смартфоните, които почти непрекъснато се свързват с интернет.

От 1 юли 2012 година таваните на тарифите, прилагани от операторите за европейците, използващи мобилните си телефони навсякъде по света, ще намалеят. Това понижение на бъде постепенно и ще продължи и през 2013 и 2014 година.

Повикване от мобилен телефон, когато човек е в чужбина, ще има максимална цена от 29 евроцента на минута (без таксите) от 1 юли в сравнение с 35 евроцента днес. На 1 юли 2013 година то ще струва вече 24 цента, а година по-късно - 19 цента.

За входящ разговор от 1 юли ще се плаща максимум 9 евроцента на минута в сравнение със сегашните 11 евроцента, а след това 8 евроцента през 2013 година и 6 евроцента през 2014 година.

Цената на SMS-ите ще спадне от сегашните 11 евроцента на 9, а след това на 8 и 6 евроцента.

За прехвърляне на данни сегашната тарифа, която няма таван, ще бъде ограничена до 70 евроцента на мегабайт от 1 юли, а след това до 45 евроцента през 2013 година и 20 евроцента през 2014 година.

Предстои Европейският парламент официално да одобри това споразумение през май, а държавите членки - през юни.

#роуминг #тарифи #цени #Европейската комисия #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »