Кириенко: „Росатом“ няма да загуби от отказа на България за „Белене“

Кириенко: „Росатом“ няма да загуби от отказа на България за „Белене“
„Росатом“ няма да загуби почти нищо от отказа на България да строи АЕЦ „Белене“, твърди директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко. Снимка: rechargenews.com
A A+ A++ A

„Росатом“ няма да загуби почти нищо от отказа на България да строи АЕЦ „Белене“, твърди директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко по повод решението на българското правителство да се откаже от строежа на атомната централа.

„Отказът на България от строежа на АЕЦ „Белене“ няма да доведе до загуби за руската компания „Росатом“, но по проекта бяха похабени време и усилия“, заяви Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС и bTV.

„С общия брой поръчки за над 20 блока за АЕЦ, които в момента изпълнява „Росатом“, отказът на една поръчка е несъществена загуба. Едновременно с това около „Белене“ бяха похабени немалко време и усилия и ще е жалко за тях“, обясни Кириенко.

„Нашата позиция е строго прагматична. Ако България реши да стои АЕЦ, ще го построим. Ако България няма нужда – няма да строим“, посочи директорът на „Росатом“.

ИТАР-ТАСС припомня, че София предлага на мястото на АЕЦ „Белене“ да бъде изградена газово-турбинна електроцентрала, като посочва и отказа на български официални лица засега да коментират това решение.

Източник от руския гигант „Газпром“ е заявил пред агенцията, че все още не са получавали никакви предложения по този въпрос.

#АЕЦ „Белене“ #България #директор на „Росатом“ #Кириенко #Сергей Кириенко #„Росатом“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"