202911 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Предучилищната задължителна за 4-годишните?

28 март 2012, сряда / 16:15; Коментари: 0
Send to Kindle
Предучилищната задължителна за 4-годишните?
Нова структура на системата за училищно образование с две степени и задължителна детска градина или предучилищна за 4-годишните предвижда проектозакон за училищното образование. Снимка: БГНЕС

Нова структура на системата за училищно образование с две степени и задължителна детска градина или предучилищна за 4-годишните предвижда проектозакон за училищното образование.

Документът, който бе одобрен от правителството, дава възможност от 2016–2017 г. четиригодишните деца да посещават задължително детска градина, предаде bTV.

Чрез тези промени страната ни синхронизира правилата си с европейските, според които до 2020 г. най-малко 95% от децата между 4 и 7 г. трябва да са включени в образованието в ранна детска възраст.

Целта е делът на преждевременно напускащите училище да падне под 10%, за да бъдат предпазени най-малко 20 милиона души от бедност и социално изключване.

Законопроектът въвежда и нова образователна структура в системата на училищното образование – основна образователна степен с два етапа: начален (І – ІV клас) и прогимназиален (V – VІІ клас), и средна степен с два етапа: първи гимназиален етап (VІІІ – Х клас) и втори гимназиален етап (ХІ и ХІІ клас).

Двата етапа в средната степен на образование дават възможност за смяна на избора на младия човек. Осигуряват възможности за предуниверститетска подготовка или за тясно профилирано и професионално образование в последните 2 години.

Създава се нов вид училище – обединено (от І до Х клас). Така учениците ще получат възможност да завършат първи гимназиален етап в родното си място или в близост до него. Това е облекчение за младите хора от малките населени места и за тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение, смятат управляващите.

Проектът осигурява автономия на училищата да разработват учебни програми за разширена и допълнителна подготовка според интересите на учениците.

В тези часове например младежите могат да изучават предмети като предприемачество, гражданско образование, здравно образование, мода и др.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: