Тютюнев дим в болница - все още факт в България

Тютюнев дим в болница - все още факт в България
снимки: Novinite.bg
A A+ A++ A

Денят е 9 март, а мястото Първа многопрофилна болница за активно лечение в София. Сняг се сипе на парцали, но все пак не е кучи студ. На един от прозорците на здравното заведение забелязваме непознат мъж жадно да вдишва тютюнев дим от току-що запалена цигара.

Как да коментираме тази случка?! Как да си обясним поведението му? Ако е пациент – сигурно ще си затворим очите. Човекът е болен, вън е студено – разбираемо е защо е запалил на прозореца. Все пак коридорите са пълни с бацили и може да се зарази с някой грип. Ако е лекар – пак същото... зима е, болни - много, а времето за прегледи малко...

След няколко часа по-късно ситуацията е същата, но героят е друг... Същите разсъждения могат да бъдат приложени и за него.

Тютюнопушенето – няма спор, че е вредно за здравето. Но и то, както още 100 други неща са вредни. Това обаче хич не спира хората да ги практикуват.

Политиката, която се налага в последните години обаче е поне подрастващите да бъдат „отървани“ от този вреден навик. Разделяне в заведенията на салони за пушачи и не пушачи и обособяване на специални места за пушене, предшестваха пълната забрана за цигарен дим на  закрито.

Факт е обаче, че макар законът да е в сила от няколко години (2012 г.), все още има някаква дискусия по въпроса. Дори наскоро в Народното събрание пак беше вкаран проектозакон за облекчаване на пълната забрана и преминаване на облекчения режим. Да не говорим, че често из родните улици се чува въпросът „Ама в това заведение ще ни дадат ли да пушим?“ и в повечето случаи отговорът е „да“.

И докато за нарушаване на забраната в кафета и ресторанти някак си затваряме очите, то какво да кажем за тютюнев дим в болница?! Цигара и болница – това не са ли две взаимно изключващи се неща?! Не трябва ли именно когато сме в здравно заведение да се замислим поне за миг кое е вредно за нас? Не трябва ли поне там да се откажем от вредния навик в името на най-скъпото ни? И не на последно място, не трябва ли да се замислим и за другите – тези, които не пушат, а са влезли в болница, защото ценят здравето си... Аз мисля, че е редно!

Въпросът е, каква забрана трябва да се наложи, за да се промени мисленето на хората и преди да запалят поредната папироска, да си зададат и те по-горните въпроси.

#цигари #забрана #болница #тютюнев дим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"