Борисов казал на Путин „да не шикалкавят“ повече за „Белене“

Борисов казал на Путин „да не шикалкавят“ повече за „Белене“
Българският премиер Бойко Борисов и Владимир Путин по време на срещата им през ноември 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В телефонния си разговор с руския премиер Владимир Путин в понеделник Бойко Борисов му казал, че няма смисъл от повече „шикалкавене“ по проекта АЕЦ „Белене“.

„В разговора с президента Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота“, заяви в парламента премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус“.

„В ЕС конкурсното начало, прозрачността на процедурите са основно мерило не само за демокрацията, а и за борбата с корупцията, а и за това колко едно общество е изрядно“, посочи Борисов.

„Какво се е случило на АЕЦ „Белене“ през тези години – почти е бил готов проектът през 1991 г. – до покрив. Тогава се взема решение да се спре този проект и започва едно връщане на оборудване, на което не може да му се хване краят – какви са загубите – огромни“, обясни Борисов.

„Впоследствие се решава - да се дострои АЕЦ „Белене“, и се провежда конкурс. Естествено, че на този конкурс може да се яви само този, който е започнал да го строи. Цялата прозрачност и конкурентоспособност е зачената порочно, с вземането на решение“, каза той.

„Впоследствие решават, че ще го съборят и ще строят нещо ново. Да, но като е нещо ново, трябва да има конкурс и тогава са могли да дойдат и други технологии, само че това не се прави, а се дават огромни пари, стотици милиони, за да се разруши това, заради което е направен конкурсът за построяване. Затова е порочен целият проект и затова никой европейски или стратегически инвеститор с име не иска да дойде в този проект. Това е основното“, посочи Борисов.

#Русия #България #АЕЦ „Белене“ #Владимир Путин #премиер #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"