Константинов: Пациентът е по-важен от спешните лекари

Константинов: Пациентът е по-важен от спешните лекари
Според здравния министър Бюджет 2012 е „бюджет на възможното“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Абсурд е да се мисли, че Спешната помощ приключва с линейките, тя продължава в болниците, заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Спешната помощ доста се дискутираше през годината, припомни Константинов пред БНР.

Той уточни, че проблемите на спешните лекари са финансови и организационни и затова Министерство на здравеопоазванео е отправило предложения, които са на етап дискусия.

„Има различни мнения, но в крайна сметка трябва да ни интересува как пациентът да се чувства по-сигурен, защитен. Дали ще има реформа, зависи от това да се намери балансът между всички страни, но най-вече ни интересува пациентът“, коментира министърът.

„Решихме да включим всички заинтересовани страни в дебата. Абсурд е да се мисли, че Спешната помощ приключва с линейките, тя продължава в болниците“, добави той.

Константинов определи Бюджет 2012 като „бюджет на възможното“.

„По-голям бюджет би ме зарадвал повече, но при условие че не се знае утре какво ще стане в Европа, запазването на нивото от тази година можем да го тълкуваме като малък успех“, подчерта той.

Според него бюджетът носи „някакви реформи“. Константинов даде за пример субсидията на здравната каса от над 2.6 млрд. лева, в която се запазват нивата на плащане към първичната и към специализираната помощ, и към изследвания.

„В този бюджет има повече пари за болници, защото към тях се прехвърлят онкологията, хемодиализата, парите за онколекарства. Преди 4-5 години имаше дълги списъци и чакания от по месеци за протоколи за изписване на лекарства“, посочи той.

Според министъра специалистите и общопрактикуващите лекари не са ощетени, а при зъболекарите увеличението е минимално с около 1 млн. лева.

Той посочи, че здравната администрация категорично се свива.

„През последните 2 години над 1000 щата са съкратени. Само от сливането на два института бяха съкратени може би около 200 щата. Сливането на регионалните здравни инспекции и регионалните центрове по здравеопазване също доведе до намаляване на бройката“, обясни Константинов.

Доходите на болниците практически няма да намалеят и няма да бъдат в по-лошо състояние, каза още здравният министър.

#Стефан Константинов #министър на здравеопазването #Министерство на здравеопазването #Спешна помощ #пациент #лекар #бюджет 2012 #бюджет #Европа #реформи #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"