България спечели срещу Латвия в първия кръг за Купа Дейвис

България спечели срещу Латвия в първия кръг за Купа Дейвис
A A+ A++ A

Димитър Кузманов надигра със 7-6(6), 5-7, 6-2, 6-4, Мартинс Подзуш, с което донесе и крайния успех на България над Латвия в първия кръг на Евро-Африканската зона II за Купа Дейвис.

Това беше трета победа за нашите момчета над латвийците, което означава, че последният мач от днешната програма няма значение за крайния резултат. В него един срещу друг ще се изправят Александър Лазов и Рудолфс Медниш. Във втория кръг на надпреварата националите ще се изправят срещу съперниците си от Люксембург, които надиграха Мадагаскар. Двубоите ще се проведат от 16 до 19 юли.

Димитър Кузманов и Мартинс Подзуш се изправиха един срещу друг за втори път в последния месец. На 14 февруари в Турция Димитър спечели с 6-3, 6-3. Днешният двубой започна равностойно, като двамата допуснаха по един пробив и оставиха развръзката да се реши в тайбрек. Както и през целия уикенд, така и днес, съдиите продължиха да отсъждат почти всяка спорна топка в полза на домакините, като поредният случай дойде в заключителните моменти на т. нар. "дълъг гейм". Благодарение на съдийската помощ Подзуш се добра до сетбол, но Кузманов отговори по шампионски и с три поредни безупречни отигравания не само отрази опасността, но и спечели сета с 8-6 точки.

Във втората част и двамата не показаха най-добрия си тенис, като в четири поредни гейма си размениха по два пробива. Все пак Подзуш положи повече усилия и в крайна сметка при 6-5 успя още веднъж да вземе подаването на българина и по този начин да изравни резултата – сет на сет.

Латвиецът имаше леко преимущество до 2-1 в третата част, когато Кузманов значително повиши нивото си на игра. Това доведе до впечатляващата серия от 7 поредни гейма, която означаваше 2-1 сета в полза на Димитър и 2-0 гейма на старта на четвъртата част.

След като Подзуш спря устрема на пловдивчанина, задържайки подаването си, и двамата получиха помощ от физиотерапевтите си. Още от началото на предишния сет беше видимо, че физическата подготовка на Кузманов е далеч по добра и че неговият съперник постепенно губи от съпротивителните си сили. Въпреки това обаче латвиецът успя да върне пробива и от 1-3 да поведе с 4-3. В следващия гейм, при 30-0 на сервиса на Кузманов, Подзуш получи медицинска помощ, заради проблем с левия крак. До края на срещата той успя да вземе само една точка, което означаваше победа за Димитър с 6-4 в сета, с 3-1 в мача и краен успех за България.

Източник: БГНЕС

#купа Дейвис #Латвия #Димитър Кузманов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »