Борисов: Спираме АЕЦ „Белене“ и доплащаме първия реактор

Борисов: Спираме АЕЦ „Белене“ и доплащаме първия реактор
Съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров поздрави премиера Бойко Борисов за решението АЕЦ „Белене“ да не се строи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството е решило да спре строежа на АЕЦ „Белене“, но първият реактор на централата ще бъде изплатен, съобщи премиерът Бойко Борисов.

„Днес на заседание на Министерски съвет взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене“ и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов. Около 140 милиона евро остава да се дадат още за него“, заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов, който взе участие в работата на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, предаде агенция „Фокус“.

„Даден е мандат на министър Добрев - да започнат процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, защото при цена – около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро, или приблизително 20 млрд. лв.“, каза Борисов.

„Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България“, посочи премиерът.

#АЕЦ „Белене“ #реактор #Бойко Борисов #Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"