Задкулисието сега е по-голямо, смята Орешарски

Задкулисието сега е по-голямо, смята Орешарски
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Задкулисието сега е по-голямо. Станахме свидетели как една партия казва едно, а на другия ден прави друго, все едно през нощта се е случило нещо. Това за мен е по-голямо задкулисие. Това коментира бившият премиер Пламен Орешарски в ефира на БНТ.

 „Не ми се иска да се връщам към 2013 година, когато поех нещата в една тежка ситуация - имаше финансова стегнация и самозапалвания. Това предопредели и първите ни стъпки. Търсихме финансова стабилност, върнахме част от социалните плащания, започнахме амбициозната програма за насърчаване на бизнеса. Имахме остър бежански натиск, което бе допълнително изпитание. Смея да твърдя, че се справихме добре”, каза Орешарски.

Орешарски отчете, че 2013 г. приключихме с 1,8% или 1,9% дефицит. Сега дефицитът е 3%. На фона на тези цифри какво да кажа и как да коментираме. – Очевидно политически мотивирани твърдения са това, смята Орешарски.

Според него утвърдена практика е дълг да се рефинансира с дълг. Въпросът е в размерите. Аз не пледирам изобщо да не се взема дълг, това е неизбежно, тъй като излизат падежи. Струва ми се обаче, че сумата от 16 млрд. лв. е доста прекалена застраховка. Парламентът доста щедро подписа един чек на кабинета, без много да гледа сумата. Странно е как финансовият министър много бързо отстъпи за 2 млрд. лв., че не са му потребни Ако беше надникнал по-внимателно в цифрите, можеше да спести още два, дори още повече, каза Орешарски.

Попитан за обещанието, че по време на неговия мандат ще бъдат разкрити 250 000 работни места, той каза: „За 1 година открихме 50 000 работни места. Ако бяхме продължили мандата със същия темп, сигурно щяхме да се доближим до обещаната цифра за 4 години. Икономическите показатели бяха добри и имахме вярва, че ще успеем.”

По отношение на спирането на „Южен поток“ Орешарски заяви, че е бил определено изненадан, когато руският президент Владимир Путин е съобщил, че прекратява проекта.

"Дни по-рано руската страна продължаваше да работи по този проект. Дори извършваха покупки на необходимите им участъци земя, откъдето ще минават тръбите“, заяви той и допълни, че той е разпоредил временно преустановяване, така както ни е призовавала и ЕК.
„И понеже и днес има критици, бих попитал кой на мое място не би се съобразил с тези настоятелни препоръки", запита риторично Орешарски.
Бившият премиер определи като политическо клише твърдението, че България е била в международна изолация по време на неговото управление. Орешарски припомни, че е провеждал постоянно срещи с лидерите от ЕС и препоръча на сегашното управление да продължи неговите усилия за отваряне на път за българския бизнес към новите икономически дестинации като Китай, Индия, Виетнам.

#Пламен Орешарски #задкулисие #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »