Отбелязваме Международния ден на жените

Отбелязваме Международния ден на жените
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Традиционно осми март е ден, когато на всички улици са изпълнени с цветя. На тази дата се отдава международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.
Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно се наложил като светски празник в много страни на всички континенти. В някои дори губи изцяло политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за

Празникът обаче е и повод за организиране на редица благотворителни кампании. Такава е и инициативата "С цвете в ръка", която подпомага жените, пострадали от домашно насилие.

"Кампанията е организирана "Ротари клуб" София, а събраните средства от продадените цвета в Международния ден на жената ще бъдат дарени на асоциация "Анимус", която помага на жени, пострадали от домашно насилие", разказва Стела Койчева, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че през миналата година, със събраните пари неправителствената организация е успяла да закупи оборудване на апартамента, който предоставят на пострадалите.

Според Стела на днешния ден мъжете купуват лалета и рози за своите нежни половинки, за да им донесат радост, а самата тя вече е получила букет от любимите си розови лалета.

По длучай 8 март за трета поредна година в столицата ще се проведе шествието:"Извърви километър в нейните обувки". Организатор е представителството на Европейския парламент в София.

В 14.00 часа на кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ мъже ще обуят дамски обувки на висок ток. Целта е да се привлече общественото внимание върху насилието над жени.

#8 март #празник #жени #международен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници