"Боко Харам" се кълне във вярност на "Ислямска държава"

"Боко Харам" се кълне във вярност на "Ислямска държава"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екстремисти от действащата в Нигерия ислямистка групировка "Боко Харам" се заклеха във вярност на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД), съобщава Би Би Си.

Във видео запис, разпространен в Туитър акаунт на "Боко Харам", поддръжници на групировката обещават да се следват джихадистите от ИД във време на трудности и на просперитет.

Автентичността на материала все още не е проверена. Той е излъчен на арабски език и се смята, че е дело на водача на нигерийските бунтовници Абубакар Шекау.

"Ние обявяваме верността си към халифа... и ще се вслушваме и ще се подчиняваме във времена на трудности и просперитет“, казва Шекау и призовава "мюсюлманите навсякъде да се закълнат във вярност към халифа."
Материалите са на разположение на групата SITE, която следи изявите на екстремистите в интернет.

В същото време стана ясно, че най-малко 58 души са били убити и 139 ранени при три отделни бомбени атентати в североизточния нигерийски град Майдугури. Сред загиналите има много деца.

Атентатор камикадзе се е взривил на рибен пазар, убивайки 18 души. Час по-късно втора бомба е избухнала на друг пазар, причинявайки смъртта на още поне 15 души. Трета експлозия е станала на автобусна спирка. Според очевидци последните два взрива са били извършени от камикадзета, но информацията не е потвърдена.

Майдугури е столица на нигерийския щат Борно, който е центъра на бунта на ислямистката групировка "Боко Харам". Жертвите на близо 6-годишното ислямистко въстание в Североизточна Нигерия са около 12 000.

"Боко Харам" започна военна кампания за налагане на ислямско управление в северната част на Нигерия през 2009 г. Конфликтът се разпространи и в съседните държави. В миналото се смяташе, че „Боко Харам“ са имали връзки с Ал Кайда.

Сега ако групировката се присъедини към ИД, тя ще последва примера на други ислямистки групировки в Близкия изток, Северна Африка, както в Афганистан и Пакистан.

Миналата седмица „Боко Харам“ разпространи видео, което напомня на изявите на ИД. Групировката разпространи видео, за което твърди, че показва обезглавяването на двама мъже. Предишните клипове на „Боко Харам” бяха много по-грубо обработени и с участието на човек, идентифициран като лидера Абубакар Шекау, който говореше повече за местното дело, отколкото за глобален джихад.

Миналата година „Ислямска държава“ пое контрола над големи части от територията, в източната част на Сирия и в цяла Северна и Западна Ирак. Групировката има за цел да създаде "халифат" (държавно управлявана от един-единствен политически и религиозен лидер според ислямския закон - шериата). Нейният лидер Абу Бакр ал Багдади е известен сред последователите му като халиф Ибрахим.

#Боко Харам #ислямска държава #джихадисти #вярност #групировка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници