Сензация в Китай: Видео разобличи проблемите със замърсяването

Сензация в Китай: Видео разобличи проблемите със замърсяването
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Истински хит предизвика видео, което разкрива проблемите със замърсяването в Китай. Той е направено от Чай Жинг и е гледано от над 100 милиона души в китайския канал YouTube, за по-малко от 48 часа. В клипа се разкриват подробности около натрупването на опасния смог и как се отразява той на хората в гъсто-населените места на Китай.

Създател на сензационния клип е журналистката Чай Жинг, вдъхновена от раждането на дъщеря й. Детето е трябвало да бъде оперирано от тумор още преди да види бял свят. По думите на Жинг, филмът е направен с цел да се подобри средата, в която растат децата в Китай. Видеото е направено изцяло със средства на Чай Жинг и използва анимация, за да разкаже историята на създаването на смога, както и суровите последици, които се рефлектират върху тези, които го дишат.

Неочаквано, още с пускането на клипа в събота, то предизвиква широк обществен дебат. Жинг отправя остра критика към липсата на адекватни мерки от страна на правителството за справяне с прогресиращия проблем. Очаквано, властта наложи цензура върху него и видеото бързо бе свалено от популярните китайски видео-портали.

Това обаче само доведе до още по-голям шум около скандалния запис, пише Би Би Си.

Припомняме, че от края на 2013 година в Китай действа план за спешна реакция при сериозно замърсяване на въздуха. При значително влошаване на качеството му в Пекин и други големи градове на страната се ограничава работата на предприятията и се намалява броят на колите по пътищата. Експерти обаче смятат, че държавните мерки за подобряване на ситуацията за момента не са ефективни.

#Китай #замърсяване #смог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници