Бедствено положение в Смолянска област, Рудозем и Ардино

Бедствено положение в Смолянска област, Рудозем и Ардино
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедствено положение е обявено в цялата Смолянска област, Рудозем и Ардино.

Ситуацията в община Смолян е много тежка, заради интензивният снеговалеж, който продължава от 17:00 ч. снощи. „Има много паднали дървета, които са прекъснали далекопроводи, каза кметът на града Николай Мелемов. Почти всички населени места в община Смолян са без електрозахранване, включително и в град Смолян. Екипи на електроразпределителното дружество работят за възстановяване на електрозахранването, но

все още не е ясно кога токът ще бъде възстановен

Заради усложнената обстановка в общината ръководството търси съдействие и от всички фирми, които разполагат с необходимата техника за разчистването на снега. За момента няма информация за пострадали хора.

От 06:30 ч. е обявено бедствено положение в община Рудозем. Областният управител на Смолян Недялко Славов допълва: „Обстановката в областта е усложнена, като има цели общини, в които е прекъснато електрическото захранване. Това са областите Рудозем, Мадан, Баните и Златоград. В западната част на областта към общините Доспат, Девин и Борино няма връзка с телефоните, за да се установи каква е ситуацията към момента.

Има опасност от наводнение в рудниците на Рудозем и Мадан

тъй като няма ток за помпите. Притеснителното е това, че ще свърши горивото на автомобилите, които поддържат пътищата и няма да могат да заредят от бензиностанциите, ако захранването не се възстанови”.

Словов каза още, че се обмисля дали да се въведе бедствено положение в цялата Смолянска област: „За сега няма информация за бедстващи хора и откъснати населени места. Има ограничения за движение на автомобилите с вериги, пътищата са проходими като на места за кратко се затварят заради паднали дървета”.

Тежка е обстановката и в цялата област Кърджали. Сняг продължава да вали интензивно. В Ардино е обявено бедствено положение, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев. В момента се разчистват главните пътища от републиканската пътна мрежа.

Снежната покривка на места е от 30 до 80 см

„Затрудненията, които имаме, са в следствие на много паднали дървета. Към момента с екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” правим организация за почистване на пътищата и по отстраняването на падналите дървета. В общините Ардино, Момчилград, Крумовград, Кирково, Черноочене има проблеми с електрозахранването. Към момента нямаме информация за бедстващи хора”, посочи Илиев.

Той обясни, че в Ардино се създава проблем с това, че на бензиностанциите няма ток и се налага да осигуряват агрегати на поне една бензиностанция, за да може снегопочистващите машини да имат гориво.

#снеговалеж #сняг #Смолян #бедствено положение #Рудозем #Ардино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"