Скандален зъболекар работи без необходимите разрешения

Скандален зъболекар работи без необходимите разрешения
Кадър: Нова ТВ
A A+ A++ A

Зъболекарят - д-р Тайсир ел Джамал Мохамед, за когото миналата година Нова ТВ алармира, че няма задължителната регистрация и задължителното членство в Българския зъболекарски съюз (БЗС), продължава да приема пациенти.

Тогава специалистите казаха, че

не става въпрос за зъболекарски кабинет, а за вид престъпност

Мохамед работеше без задължителния автоклав, с който да дезинфекцира инструментите си, казвайки че го прави на друго място.

Тогава камерата засне как той не подмени инструментите преди да прегледа момиче. На следващия ден той се опита да обясни, че му предстои да се регистрира в БЗС, че не работи и ползва кабинета си като офис и че не дезинфекцира инструментите именно, защото не работи. Седмица по-късно така нареченият кабинет беше празен. Д-р Джамал се беше изнесъл, а прокуратурата - сезирана.

Седем месеца по-късно случаят все още се разследва

а д-р Джамал преглежда необезпокояван на друго място, на улица „Антим I”  в столицата.  Екип на Нова му се обади, за да си запази час и отиде на посочения адрес отново със скрита камера.

В новото помещение, наречено "кабинет", тв екипът се натъква на същите условия отпреди 7 месеца. Липсват всякакви хигиенни условия, няма мивка, нито автоклав за дезинфекциране на стоматологични инструменти. За да прегледа подставеното лице, д-р Джамал отново използва инструменти, които не са опаковани, нито дезинфекцирани. Не мие ръцете си, нито поставя ръкавици.

Д-р Джамал вече е с

платен членски внос в БЗС, но не и с регистриран кабинет

Това обаче не го спира да преглежда там. Екипът на Нова потърси стоматолога за коментар, но той  отказа среща с мотива, че се намира извън България. И този път той заяви: „Аз вече не работя. От миналия път, когато ме снимахте, аз не съм стъпил на работа”.

Председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов обясни, че по случая вече е сезирана комисията по професионална етика на съюза. Наказанията са според устава и според закона за съсловните организации, като най-тежкото наказание е

отнемане на права за период от 6 месеца до 2 години

„Пациент, който седне в такава практика, за мен е безразсъден”, коментира д-р Миланов.

От столичната здравна инспекция пък обясниха, че в петък тази седмица са извърши проверка на адреса, на който се помещава кабинетът на д-р Джамал. „На адреса не беше открит д-р Джамал, по данни на пациенти, имащи час за 12:00 ч., се потвърди за съществуващ дентален кабинет”, съобщиха от РЗИ.

На два пъти вчера инспекторите на РЗИ не са имали достъп до кабинета на д-р Джамал.

"В нашата асоциация след лечение има случай на  заразен пациент с хепатит C, на който през 2012 г. си направи трансплантация на черен дроб”, обясни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите д-р Пламен Таушанов.

Ако имате информация за други подобни случай, може да се обърнете и към Българската асоциация за закрила на пациентите на телефон 02/ 981 66 69.

#зъболекар #пациент #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"