5 години затвор за Божидар Нанев иска прокуратурата

5 години затвор за Божидар Нанев иска прокуратурата
Наблюдаващият прокурор поиска 5 г. затвор за бившия здравен министър заради чистото му минало. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ефективна присъда от 5 години затвор поиска прокуратурата за бившия здравен министър Божидар Нанев и 2-годишна условна присъда за подсъдимата с него Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция „Бюджет и счетоводство“ в Министерството на здравеопазването.

Двамата бяха изправени пред Софийския градски съд преди година по обвинение, че съзнателно са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу“, от което е произтекла значителна вреда на здравното министерство в размер на близо 2.5 млн. лева и случаят е особено тежък, припомня на сайта си „Правен свят“.

Заради чистото минало на Нанев, добрите характеристики и факта, че сключените сделки действително са били необходими, наблюдаващият прокурор поиска 5 г. затвор за бившия здравен министър и 2-годишна забрана за заемане на висока ръководна длъжност.

При така повдигнатото обвинение на Нанев законът в момента предвижда от 3 до 10 години затвор. Минималното наказание обаче бе завишено с промяна в НК през 2010 г., а престъплението, за което Нанев е подсъдим, е извършено през 2009 г. Законът предвижда подсъдимият да бъде съден по текста, който е по-благоприятен за него.

За Димитринка Николова прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок заради тежкото й здравословно състояние.

В сряда подсъдимата даде обяснения от инвалидна количка и заседанието дори бе прекъснато на обяд, за да може тя да отиде на специални процедури.

В обвинителния акт са описани сключените на 16 декември 2009 г. с компанията „Рош“ договори за доставка на антивирусните препарати срещу свински грип „Тамифлу“.

Договорите са на стойност 6.5 млн. лева и според прокуратурата с тях държавата е била ощетена с близо 2.5 млн. лева. Това е разликата между офертата на „Рош“ и тази на Националната здравна служба на Великобритания.

#Божидар Нанев #здравен министър #затвор #Димитринка Николова #Министерство на здравеопазването #Софийския градски съд #НК #Тамифлу #Рош #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »