България се отказва от „Белене“, строи газова централа

България се отказва от „Белене“, строи газова централа
България започва изграждането на АЕЦ „Белене“ още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се отказва от АЕЦ „Белене“, съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов след края на днешното правителствено заседание.

На мястото на площадката на АЕЦ „Белене“ ще се строи газова централа, уточни Горанов, цитиран от БГНЕС.

Поръчаният реактор за „Белене“ ще бъде монтиран като 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“, но държавата ще трябва да плати на Русия около 100 млн. евро за изработването на реактора, добави заместник-министърът.

След заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов отиде в президентството, за да информира държавния глава Росен Плевнелиев за отказа от строежа на втората атомна централа, за българската позиция и защо се стигна до това решение.

В четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добре ще отпътува за Москва, за да съобщи официалното решение.

България започва изграждането на АЕЦ „Белене“ още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години.

Новият договор между „Атомстройекспорт“ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта „Белене“. Строителните дейности започват през юли 2008 г. след подписването на Протокол за откриване на площадката „Белене“.

Първоначално към проекта прояви интерес германския енергиен гигант RWE, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти.

Държавната корпорация „Росатом“, чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за „Белене“. Това са водещият финландски енергиен концерн „Фортум“ и френската компанията „Алтран“.

Подписан е тристранен меморандум между НЕК, „Росатом“ и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25% за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

#Алтран #Фортум #АСЕ #Росатом #RWE #НЕК #Атомстройекспорт #Москва #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #президентство #Росен Плевнелиев #президент #премиер #Бойко Борисов #Министерски съвет #реактор #Русия #АЕЦ „Козлодуй" #Владислав Горанов #АЕЦ „Белене“ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »