КНСБ готви общ протест на всички без заплати в Кърджали

КНСБ готви общ протест на всички без заплати в Кърджали
След финала на блокадата в сряда металурзите отново влязоха в завода. Те обаче не са по работните си места. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Масов протест на всички работници, които не са получавали от известно време заплатите си, да се обедини около дългата стачка на металурзите в Кърджали, обмислят в регионалната централа на КНСБ в Кърджали.

„Сами се поставяме в позицията на експлоатирани, видно е, че държавата не може да се справи с частника. Имам информация за грубо погазване на трудовото законодателство, и в частност на редовното плащане на възнагражденията и в други фирми в Кърджали. Крайно време е всички да се обединим и в центъра на града да си кажем думата, обмислям това през последните дни“, заяви председателят на синдиката Ваня Караколева, цитирана от БГНЕС.

В 10:30 часа металурзите вдигнаха блокадата на изхода на Кърджали до Оловно-цинковия комбинат (ОЦК). В сряда отново българското знаме беше символичната преграда за десетките чакащи край пътя автомобили.

Разрешението за тази форма на протеста е валидно 10 дни, но синдикатите не са убедени, че ще продължат с локалното затваряне на движението в този неособено натоварен участък. Още преди седмица се коментираха варианти за блокиране на възлови кръстовища в града и на главния изход към Хасково и Пловдив.

След финала на блокадата в сряда металурзите отново влязоха в завода. Те обаче не са по работните си места.

„Чака ни лов на вещици, в момента, когато пристигне ръководството, ще има чистка“, подозират много от тях.

Има работници, които са написали заявленията си за напускане, но все още не са ги внесли официално.

„Колеги ме разубеждават, уверяват ме, че не трябва да се отказвам, да не губя надежда. У дома нямаме ток, 3 месеца не съм плащала наема за общинското жилище. Трябва незабавно да си намеря работа“, довери лаборантка.

В по-голямата си част работниците не искат предприятието да бъде затворено. Причината е, че в Кърджали безработицата е висока, а алтернативи няма. Специалисти от завода се опасяват и от възможна екокатастрофа.

„Над 30 000 тона сярна киселина и други опасни химикали се съхраняват в складовете на ОЦК, големи бункери са пълни с готов електролит – разтвор за производството на цинк. Тонове отпадъци чакат от тях да бъдат доизвлечени олово и цинк. Депо за всички тези опасни материали няма“, разкри работник с 12 години стаж в завода.

По-рано през деня металурзите блокираха изхода на Кърджали. „И преди, и сега всичко е лъжа“, „Захариев в затвора“, скандираха протестиращите за заплатите си работници от ОЦК.

„Няма да спираме протестите, искаме си парите, настояваме заводът да работи, иначе и градът си отива“, категорични бяха металурзите.

Стана ясно и че работници научили, че ръководството на завода вече разпродава имущества. По тяхна информация вчера е продаден ведомствен апартамент в София, готвело се и прехвърляне на частно лице на почивната станция на ОЦК – „Акация“, която е на брега на яз. „Кърджали“.

Синдикалните лидери заявиха, че протестите ще продължат до момента, в който всички работници получат на 100% дължимите им възнаграждения.

Ръководството на КНСБ ще проведе срещи с искането за нов мениджърски екип и с представителите на банките кредитори – за изработване на оздравителен план, с който да гарантира бъдещата дейност на „ОЦК“ АД и стабилни работни места на близо 700 металоработници, допълват от синдиката.

27-и ден протестират работниците в ОЦК – Кърджали, с искане да им бъдат изплатени заплатите. Металурзите стачкуват от 1 март заради неизплатени заплати. Според синдикатите собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството. Случаят е различен от Мадан, защото там има и държавно участие.

Социалният министър Тотю Младенов сезира Окръжната прокуратура с настояването да направи пълна проверка по член 227 от НК. Стана ясно и че икономическата полиция ще разследва дали ОЦК умишлено не е водено към фалит.

Във вторник премиерът Бойко Борисов посети Кърджали и се срещна с работниците, като ги призова за още малко търпение.

#КНСБ #Кърджали #протест #Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Валентин Захариев #Бойко Борисов #премиер #Ваня Караколева #металурзи #Хасково #Пловдив #Мадан #Тотю Младенов #социален министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »