Отмениха домашния арест на Навални, "Тайм" го обяви за топ блогър

Отмениха домашния арест на Навални, "Тайм" го обяви за топ блогър
Алексей и Олег Навални Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Домашният арест на руския опозиционер, блогър и борец срещу корупцията, Алексей Навални, бе отменен от Московския съд. За сметка на това присъдата на брат му - Олег, бе увеличена от 3,5 на 5 години условно, съобщава РИА Новости.

Братята Навални бяха осъдени през декември 2014 г. за присвояване на средства от компанията „Ив Роше“, като според съда между 2008 и 2013 г. те са присвоили над 26,7 млн. рубли. Освен това те са признати за виновни и в присвояването на над 4,4 млн. рубли от фирма „Многопрофилна процесингова компания“. Заради това прокуратурата поиска за тях съответно 10 и 8 години лишаване от свобода. Съдът задължи двамата да изплатят равностойността на присвоеното.

Алексей и Олег Навални обжалваха решението на по-горна инстанция, като поискаха оправдателни присъди.

Алексей Навални е юрист, политически и обществен активист. Автор е на един от най-четените блогове на обществено–политическа тематика в Русия, като печели популярността си чрез активната си борба срещу корупцията в страната. Създава и ръководи антикорупционния проект РосПил.

В същото време списание "Тайм" класира Алексей Навални в топ 30 на най-влиятелните блогъри в света. В редакционния коментар се посочва, че Навални е завоювал своята популярност заради разкритията си за копрупция. Само един от постовете му за "Транснефт" е видян за един ден от половин милион потребители.

#Алексей Навални #Олег #Навални #корупция #блогър #Тайм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"