ВЕИ инсталации вече законно и в дворовете

ВЕИ инсталации вече законно и в дворовете
Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете. Снимка: greentech-bg.net
A A+ A++ A

Малки ВЕИ инсталации, работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях, намиращи се в населени места.

Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за възобновяемите енергийни източници, предаде Дарик радио.

Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете, които са собственост на гражданите.

След приемането на поправките разрешение ще се получава за срок до месец и половина. За получаване на разрешение за монтиране на малки ВЕИ инсталации задължително условие ще бъде съответните сгради вече да са свързани с електроразпределителната мрежа.

Според Рамадан Аталай от ДПС промяната на режима от лицензионен в регистрационен няма да доведе до сериозни облекчения, защото имало прекомерни изисквания към фирмите за монтаж. Диян Червенкондев от ГЕРБ даде да се разбере, че така се търси по-голяма безопасност.

#ВЕИ #депутати #Рамадан Аталай #ДПС #Диян Червенкондев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »